Csendes-óceánextrém időjárásklímaváltozásglobális felmelegedésEl Nino

Felturbózhatja az El Ninót a klímaváltozás

2009. 10. 09., 15:03 | Seres Beáta
A Csendes-óceán keleti medencéjében alakul ki, hatása mégis az egész világon érződik: ez az El Nino. Új változata, a Modoki miatt két és félszer több trópusi ciklon tombol az Atlanti-óceán térségében.
Forrás: AFP

Egy víztisztító munkása nézi az alacsony vízállást a szárazság sújtotta Valle del Caucában, Kolumbiában

Ajánlat

Mi is az El Nino?

Talán sokak számára ismerős ennek a meteorológiai jelenségnek a neve. Az El Nino a Csendes-óceán keleti medencéjében 2-7 évente figyelhető meg, és 9-12 hónapig tart. Kialakulására akkor lehet számítani, amikor a térségben a tengerfelszín hőmérséklete a szokásosnál több fokkal magasabbra emelkedik. Rendszerint karácsony tájékán kezdődik, neve - ejtsd: el ninyo - ezért utal spanyolul a kisgyermek Jézusra.

Normál esetben az Egyenlítő mentén fújó keleties szelek a Csendes-óceán keleti medencéjéből a meleg felszíni vizeket a nyugati területek felé szállítják. Ennek következtében a tengerszint körülbelül fél méterrel magasabb Indonéziánál, mint Dél-Amerika partjainál. A meleg tengervíz helyére a tenger mélyebb részeiről hideg víz áramlik fel, a vízfelszín hőmérséklete csökken, a térség feletti légkör stabilizálódik. Így Dél-Amerika nyugati partvidékén száraz, hűvös időjárás alakul ki.

El Nino idején a passzátszelek gyengülése figyelhető meg, amelyek már nem elég erősek ahhoz, hogy a meleg vizet nyugatra szállítsák, így az ott marad a dél-amerikai partoknál. Ennek következtében óriási esőzések alakulnak ki a térségben, és a meleg tengervíz miatt a halállomány is jelentős károkat szenved.

Az El Nino jelenség nem csak a Csendes-óceán keleti medencéjének időjárását változtatja meg, hanem az egész világ időjárására jelentős hatással van.

Az új típusú El Nino

Klimatológusok vizsgálataik során kiderítették, hogy azon évek közül, amelyekben az El Nino kialakult, volt néhány olyan év, amikor a tengervíz hőmérséklet-emelkedése az óceán középső medencéjében volt megfigyelhető, a szokásostól eltérően a Csendes-óceán keleti partjaitól több ezer kilométerrel nyugatabbra.

A kutatócsoportot Peter Webster, a Georgia Institute of Technology professzora vezeti. A Nature című folyóiratban publikált kutatási eredményeikből kiderül, hogy a jövőben többször előfordulhat, hogy az El Nino a Csendes-óceán középső medencéje felé tolódik el. A jelenség új változatának a kutatók az El Nino Modoki nevet adták.
 

Forrás: AFP

Gyermekek hűtik magukat Kolumbiában. Az országban több mint 140 erdőtűz tört ki; az év eleje óta 460-an haltak éhen Guatemalában,  Peruban rekordmagas a hőmérséklet. A régiót olyan szárazság sújtja, mint amilyent 70 éve tapasztaltak utoljára - oka részben az El Nino.


Erre a jelenségre japán és koreai kutatók már 2004-ben felfigyeltek. 2004 El Nino-év volt, és ennek megfelelően a kutatók gyengébb hurrikánszezont vártak az Atlanti-óceán térségében. Ehelyett azonban a szokásosnál két és félszer több trópusi ciklon alakult ki. Az események hátterében valószínűleg az El Nino Modoki állt.

Milyen hatásai lehetnek a Modokinak?

Igaz, hogy az El Nino a Csendes-óceán keleti medencéjében alakul ki, hatása mégis az egész világon érződik: helyenként viharok tombolnak, míg máshol szárazság pusztít, a normális esetben csapadékos területeken kevesebb eső hullik, míg az aszályos térségekben áradásokat okozó esőzések zajlanak.

A sok negatívum mellett pozitív hatása is van ennek a jelenségnek, mégpedig az, hogy El Nino időszak idején csökken a hurrikánok száma az Atlanti-óceán térségében. Ennek az az oka, hogy ilyenkor erős függőleges irányú szélnyírások - azaz a szél sebességében és irányában kis távolságok alatt bekövetkező változások - alakulnak ki az Atlanti-óceán térségében, ami gátolja a hurrikánok létrejöttét.

Az El Nino Modoki idején valószínűleg több pusztító hurrikán alakul majd ki az Atlanti-óceánon. Ennek oka, hogy Modoki idején gyengülnek a függőleges szélnyírások, és tengervíz hőmérséklete is melegebb lesz a szokásosnál - ezek együttesen hozzájárulnak az erős trópusi ciklonok kialakulásához. Emiatt Indiát és Ausztráliát szárazság sújtja, a Brit-szigetek és Európa időjárása is megváltozik, a tavaszi hónapokban a szokásosnál hevesebb esőzések várhatók a térségben.

Mi áll az új jelenség kialakulásának hátterében?

Még nem teljesen világos, hogy mi vezet az El Nino Modoki kialakulásához. Peter Webster szerint két lehetséges magyarázat is van a jelenségre. Az egyik, hogy az El Nino nyugatabbra tolódása a jelenség természetes változékonysága miatt alakul ki. A másik lehetséges magyarázat szerint a változás hátterében a klímaváltozás áll. A kutatások az okok pontos kiderítésére még zajlanak.

Akármi legyen is az igazi magyarázat, a klíma melegedése és az El Nino megváltozása a jövőben komoly hatással lehet a Föld időjárására.

ICI Interaktív Meteorológia

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.