menyasszonyi ruhaesküvőkörnyezetbarát életmódfair trade (méltányos vásárlás)ökodivat

Az ökoesküvő a divat Olaszországban

2010. 05. 06., 12:59 | [origo]MTI
Banánrostból varrt menyasszonyi ruha és napelemes világítás: a természetbarátság és a környezetvédelem az új jelszó az olasz esküvőkön. A zöld esküvő nem olcsóbb a hagyományosnál.
Forrás: AFP

Ökodivat: környezetbarát ruhák bemutatója 2009. május 24-én a Merlin Színházban, Budapesten

Ajánlat

Elmúlt már a Colosseumnál magukat limuzinban fényképeztető, csupa selyem és környezetszennyező menyasszonyok kora. 2010-ben a természetben rendezett esküvő a trend a májusban már teljes iramban zajló itáliai házasságkötési szezonban.

"Az az igazi zöld esküvő, melyen az egész életre szóló igent ugyanott mondják ki, ahol az ebédet-vacsorát tartják, és mindezt zéró szén-dioxid-kibocsátással. A legjobb választás egy szép kert - Olaszországban van belőle elég. Az étel-ital friss idénytermék, és a lehető legközelebbről szállítják"- foglalta össze az öko- és bioesküvő lényegét Anna Maria Nardi esküvőszervező, a speciálisan zöld menyegzőkre szakosodott Ecowedding vezetője.


Nem olcsóbb a hagyományosnál

A fentiek megvalósítása érdekében elegáns mezei piknikhez hasonló rendezvényeket kínálnak a szervező cégek. A római Capitoliumon vagy a csatornákra néző velencei anyakönyvi hivatalban kimondott igennél is romantikusabb lehet egy toszkán olajfaligetben vagy a szicíliai tengerparton celebrált szertartás.

A zöld esküvő viszont nem olcsóbb a hagyományosnál: 60 euró/főnél kezdődik. A különbség az, hogy az Atlanti-óceánból származó rákkoktél helyett az esküvői asztalra a szomszédos biokertekből hozott cukkinis rizsfelfújt, csicseriborsó-krémes tészta és hagymatorta kerül.

A környezetet tisztelő esküvőn a világítást napelemmel biztosítják, de ennél is jobb az egyszerű gyertyafény. A tányér és evőeszköz újrahasznosítható, miként a meghívóhoz használt papír is, ideális esetben még ezt is elhagyják, a vendégek csak e-mailben kapnak értesítést. A menyasszonyi csokor papír- vagy szövetvirágból készül, és a többi dekoráció is természetbarát. A vendégek az Olaszországban megszokott cukrozott mandula helyett elültethető magokat kapnak ajándékba.

Az esküvői ruha sem veszít értékéből, ha újonnan vásárolt helyett előkerül a nagymama régi ruhája. A zöld értékeket fontosnak tartó menyasszony banánrostból, szójából, rizspapírból varrt ruhát is viselhet. Az olasz, de indiai fair-trade varrodákban készült Made in Dignity elnevezésű esküvői kollekció biológiailag lebomló anyagokból készül. A gyűrű is legyen a nagyié, vagy régi ékszerből öntött - mondják az ökoesküvő pártolói. A dugóból és huzalból ötvözött jegygyűrű újrahasznosított hulladékból készül.

[origo]

(MTI)

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.