klímaváltozásszén-dioxidglobális felmelegedésmetánüvegházhatásüvegházhatású gázok

Megdőlt az üvegházgáz-rekord

2010. 12. 03., 11:06 | [origo]
A valaha mért legmagasabb szintet érte el az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben 2009-ben. Az iparosodás óta tavaly volt a legerősebb az üvegházhatás a Meteorológiai Világszervezet szerint.   

A gazdasági lassulás ellenére is magasabb lett az üvegházgázok koncentrációja - derült ki a legutóbbi, 2009-es mérésekből.

A légkörben hosszan megmaradó üvegházhatású gázok közül a szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxid az iparosodás óta a legmagasabb mértékben van jelen a légkörben - mutatott rá Jeremiah Lengoasa, a Meteorológiai Világszervezet főtitkár-helyettese. A globális felmelegedés miatt még nagyobb mértékben szabadulhat fel metán az Északi-sarkvidéken - erre figyelmeztet az ENSZ szakosított intézménye. A szervezet jelentésében szereplő adatokat tanulmányozzák majd a november 29. és december 10. között a mexikói Cancúnban zajló klímacsúcson is.

A lassan lebomló üvegházgázok "sugárzásos fűtőhatása" összességében 1 százalékkal nőtt 2009-ben, méghozzá 1,6 részecske per millióval 386,8 részecske per millióra (ez a hatás a Földre érkező, valamint a bolygó felszínét elhagyó sugárzás különbségében jelentkezik). 1990 és 2009 között összesen 27,5 százalékkal emelkedett a sugárzásos fűtőhatás.

Az elmúlt évben a szén-dioxid és a nitrogén-oxid mennyisége kisebb ütemben nőtt a légkörben, mint 2008-ban - ez azonban kevéssé befolyásolja a hosszan megmaradó gázok koncentrációját.

Ha teljesen véget vetnének a kibocsátásnak, akkor is száz év kellene ahhoz, hogy a szén-dioxid eltűnjön a légkörből. A vegyület az emberi tevékenység miatt a légkörbe kerülő legjelentősebb üvegházhatású gáz, a sugárzásos fűtés 63,5 százalékát a szén-dioxid okozza. 1750 óta 38 százalékkal nőtt a koncentrációja, elsősorban a fosszilis energiahordozók, az erdőirtás és a megváltozott földhasználat miatt - mutatott rá a WMO.

A szén-dioxidnál huszonnégyszer erősebb üvegházhatású metán mintegy 40 százaléka természetes úton szabadul fel a légkörbe, azonban ez egyre nagyobb mértékben fog bekövetkezni a jégtakaró olvadása és a több eső miatt.

(MTI)

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.