hajóévfordulóEgyenlítőkatasztrófaTitanic

Egyenlítő: Száz éve süllyedt el a Titanic

2012. 05. 04., 11:11 | OzoneNetwork
A Titanic kora legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 2:20-kor elsüllyedt.  A 100 éves évforduló emlékére a Közlekedési Múzeumban július közepéig tekinthető meg a Titanic100 kiállítás, ahol eddig még soha ki nem állított emlékek, tárgyak láthatók. Valamint az eredeti távíró szoba berendezett modellje és a Titanic mentőcsónakjának mása.

A leghíresebb hajó 1912. április 2-án Belfast kikötőjéből indult el próbaútjára, aminek célállomása Southampton volt. Az RMS Titanic  brit olimpyc osztályú utasszállító hajó elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett. Mégis a nagymértékű ütközés és a jég miatt, a víz az első hat rekeszbe percek alatt bejutott. Találgatások szerint a tragédia több tényező együttállásának következménye. Ilyenek a rossz látási körülmények, a rekeszeket tartó szegecsek rossz minősége, a távcső hiánya és az is, hogy a kapitány gyorsabban ment a megengedettnél.


szólj hozzá: Titanic

A Titanic katasztrófában több mint 1500 fő halt meg és megközelítőleg mindössze 712 ember élte túl, ez a hajón utazóknak az egyharmada. A sebesültek megmentésére a Carpathia hajó igyekezett, amelynek orvosa a magyar Dr. Lengyel Árpád volt. Az OzoneNetwork hétfőn 23 órakor kezdődő Egyenlítő c. műsorának vendége a doktor unokája, Völgyi Péterné Reich Márta elmondása alapján a mentés három napig tartott. A Titanichoz három hajó is közelebb volt, mint a Carpathia. Ezek közül azonban az egyik a jelzőrakétákat tüzijátéknak vélte, egy másik hajó távírásza este 11-kor kikapcsolta a távírót és lefeküdt aludni, a harmadik pedig egyenesen viccnek gondolta, hogy egy ekkora utasszállító bajba került.

További érdekes Egyenlítő témák:

Isten is zöld

Élhető környezet

A szemétdomb császárai

Állatok ajándékba

Zöld praktikák

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.