magazinműsorutazásexpedíciótermészetEgyenlítő

Egyenlítő: Annapurna-expedíció

2012. 06. 15., 15:08 | OzoneNetwork
Erőss Zsolt két hete érkezett haza az Annapurna-expedícióról. A magyar hegymászócsapat szerint társuk, Horváth Tibor halála miatt egyértelműen kudarc volt az út. A Himalájában található 8091 méter magas Annapurna a Föld 10. legmagasabb hegycsúcsa. A gyakori lavinák miatt a megmászásával próbálkozó hegymászók 1/3-a nem jut le élve.

A hegy első megmászása 1950. június 3-án Maurice Herzog és Louis Lachenal nevéhez fűződik. Az első sikeres expedíciót szintén tragikus események árnyékolták be, Herzog összes kéz és lábujja, Lachenal nyolc lábujja fagyott le. Az Annapurna technikailag ugyan nem számít nehéznek, de a meredek jéglejtőin fennálló állandó lavinaveszély miatt nagyon veszélyes.

 


szólj hozzá: Annapurna-expedíció

 

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő című műsorának vendége Erőss Zsolt, hegymászó elmondása alapján korábban nem volt magyar próbálkozás a hegycsúcs meghódítására. A legnagyobb problémát az akklimatizáció hiánya jelentette számukra. Művégtagja miatt a hegymászó számára további nehézséget okozott az alsóbb szakaszokon a meleg, valamint nagyobb magasságokban a fagy. Társa, Horváth Tibor halálát lavina okozta, a hó alatti jégtömbök miatt a túlélésre minimális esélye volt. Erőss Zsolt az őt ért megpróbáltatások ellenére optimista, a következő hegymászó idény alkalmával, jövő áprilisban a világ harmadik legmagasabb hegyének, a Kangchenjungának a meghódítására készül.

További érdekes Egyenlítő témák:

Csarna-völgy vita

A magyar Ace Ventura

Maszatos adatok

Földikutya

A világ konyhái

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.