környezetvédelemoperaEgyenlítő

Egyenlítő: Zöld opera

2012. 06. 26., 15:56 | OzoneNetwork
Jávori Dávid zeneszerző egy különleges témájú operán dolgozik, amelyet a valenciai operaház megbízásából készít. A megrendelés szerint egy modern zeneművet kell alkotnia, ami nem a zenei formát, hanem az alkotás témáját jelenti. Jávori művének pozitív főhőse egy mérnök, az opera középpontjában pedig a hidegfúzió, illetve a napenergia és más zöld energiák állnak. A hidegfúziós energia a vízből jön, Jávori tudása szerint egy pohár tengervízből annyi energiát lehet nyerni, ami képes egy kerületet egész évben elektromos energiával ellátni.

Az opera szövegkörnyezete olasz lesz, illetve a dallamvilág klasszikus. A színpadkép inkább egy akciófilmet idéz majd, illetve 3D-s színpadi elemei is lesznek az előadásnak. Szerepel a műben egy szolár tevékenységről szóló ária, melynek során a nézők majd 3D-ben látják a kitörő napot. A napkitöréseket bemutató kis részlet így nem csak informatív, de látványos is lesz.

 


szólj hozzá: Zöld opera

 

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő című műsorának vendége Jávori Dávid beszámol arról is, hogy a hangszerek kapcsán is léteznek környezettudatos megoldások, bár sok esetben a faanyagot nem lehet mellőzni. A zongora billentyűinél például pár évtizede elkezdték betiltani az elefántcsont használatát. Helyette olyan anyagot fejlesztettek ki, ami hangzásában, zenei hatásában ugyanazt produkálja, de mégsem kell állatokat elpusztítani érte.

További érdekes Egyenlítő témák:

Zöld étterem

Annapurna-expedíció

Csarna-völgy vita

A magyar Ace Ventura

Maszatos adatok

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.