Rakonczay GáborAtlanti-óceánbeszélgetéskenuEgyenlítő

Egyenlítő: Beszélgetés Rakonczay Gáborral

2012. 06. 29., 15:00 | OzoneNetwork
Rakonczay Gábor a világon elsőként kenuzta át egyedül az Atlanti- óceánt. Teljesítménye rendkívüli, mivel majdnem húsz nappal a tervezett időpontnál korábban hatvan nap után ért partot. Sok éves tapasztalattal a háta mögött az út során többször került életveszélyes helyzetbe. Hazatérte után a visszarázódás nehézségei mellett rosszindulatú kommentelők vádaskodásaival is szembe kellett néznie.

A kenus két részletben tette meg az utat: az elsőt Európából a Kanarái szigetekig tartó 1200 km-t 16 nap alatt, a másodikat Grand Canariától a Karib térségig tartó 5200km-t 60 nap alatt teljesítette. Az eredetileg formatervezőnek készülő Rakonczay Gábor szerint az út előtt a fizikai és lelki felkészülés egyaránt fontos volt. A hajózást, a navigációt több éven át kellett tanulni, valamint a rekord nagyon szívós fizikumot és önismeretet igényelt.  Rakonczay számára a legnagyobb problémát az jelentette, hogy egy hullám rossz szögben kapta el a hajót, ami végül felborította. A hajó tetején 10cm-es nyílás keletkezett, ennek következményeképp a hajóbelső megtelt vízzel és a 85 napra tervezett élelmiszerkészlet 40%-a megromlott.

 


szólj hozzá: Beszélgetés Rakonczay Gáborral

 

Az OzoneNetwork holnap reggel 9 órakor kezdődő Egyenlítő c. műsorának vendége Rakonczay Gábor elmondása szerint bár korábban részt vett speciális elsősegély tanfolyamon, a nyílt tengeren csak magára számíthat az ember. A segítség van, hogy napok alatt érkezik meg. Véleménye szerint, ha valaki hosszú távon el tudja viselni a saját társaságát, akkor nagy baj nem érheti.

 

További érdekes Egyenlítő témák:

Zöld opera

Zöld étterem

Annapurna-expedíció

Csarna-völgy vita

A magyar Ace Ventura

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.