Egyenlítő

Green City Mozgalom Magyarországon

2012. 12. 20., 11:30 | OzoneNetwork
A 2002-ben alakult Green City Mozgalom Hollandiából indult, célkitűzése a települések visszakapcsolása az ökoszisztémába, azaz élhetőbb és fenntarthatóbb városok létrehozása a települési zöldfelületek fejlesztésével. Magyarország 2010 júniusában, hatodik tagként csatlakozott az európai Green City Mozgalomhoz Hollandia, Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság és Olaszország után. A program első hazai mintavárosa Miskolc.

A mozgalom feladata a tudatos városzöldítés népszerűsítése. A legújabb magyar Green City fejlesztés a növénykendeláber, újrahasznosított anyagok felhasználásával nyújt innovatív megoldást olyan problémás belvárosi közterületeken, ahol fák telepítésére a burkolat és a talajban futó közművek miatt nincs lehetőség.
 
Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának vendége Somorjai Zsolt, a Green City Hungary ügyvezetője szerint a zöld város egyik alappillére településeink visszakapcsolása a körülöttük működő ökoszisztémába. A csapadékot a területen visszatartva juttatják a talajba, ahol megtisztulva jut a talajvízbe. Ezzel a talaj táperejét és tápanyagciklusát is optimumon tartja, valamint megelőzi az áradásokat. A természetszerűen telepített növényzet gyökerei felszívják a vizet és a tápanyagokat, éltetik környezetüket, árnyékot, védelmet adnak és egyben párologtatnak.

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.