Nagygál JánosSzentesAlföldásványvízgyógyvízEgyenlítőMagyer Geotermális Egyesület

Termálvíz-hasznosítás Magyarországon

2013. 02. 20., 14:42 | OzoneNetwork
Magyarország rendkívül gazdag természetes gyógy tényezőkben, ilyen a gyógyvíz, az ásványvíz, a gyógybarlang, gyógyiszap, a gyógygáz, és a gyógyhely is. A tényezők bizonyítottan kedvező élettani hatással rendelkeznek és gyógyászati célra felhasználhatók. Az országban található gyógyvizek száma alapján az Észak - Alföldi régiónak vannak a legjobb adottságai, míg a minősített ásványvizek számának alakulása szerint a Dél - Alföldi és a Közép - Magyarországi terület emelkedik ki.

2015. Június 30-től kötelező a termálvíz visszajuttatása a talajba. A rendelet az energiahasznosítás céljából termelt vizet érinti. A termálvíz megújuló energiaforrásként a környezetbarát energiatermelés jövőjének záloga lehet. Magyarország geotermikus nagyhatalom, a magyar termálvízkincs az ország vízrajzának különleges adottsága. A szentesi kórház fűtésre 95%-ban termál energiát hasznosít, mivel a termálvizes fűtés költsége negyede a földgázos fűtésének. A termálvizet továbbá a mezőgazdasági szektorban is hasznosítják valamint a fólia- és üvegházakban öntözésre is alkalmazzák.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának Nagygál János Magyer Geotermális Egyesület alelnöke elmondta a szervezet célja a hazai geotermikus energia többcélú hasznosításával foglalkozó egyesületi tagok szakmai képviselete, a geotermikus energia kitermelésével és hasznosításával kapcsolatos tudományos kutatás, fejlesztés és alkalmazás segítése, előremozdítása.

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.