[origo]
Nyomtatás

Egyenlítő: A gazdasági válság hatása - Bod Péter Ákos
2012. május 8., kedd, 15:35


A 2008-2009-es válság előzménye az amerikai jelzáloghitel- válság. Először a nagy ingatlanirodák mentek csődbe, majd magukkal rántották a nekik hitelező bankokat. A válság azonnal megjelent Magyarországon is, a gazdaságok azonban különböző féleképpen reagáltak.


Bod Péter Ákos, közgazdász négy gazdaságot különböztet meg: a multinacionális cégeket, akik mivel be vannak épülve a nemzetközi áru és pénz folyamatokba azonnal megérzik a bajt. A beszállítóként függő helyzetben álló kis- közepes magyar tulajdonú cégeket, a kis vállalkozásokat valamint az olyan állami cégeket, mint a posta vagy a vasút.

 

EGYENLÍTŐ MINDEN HÉTKÖZNAP 23 ÓRAKOR
<object width="600" height="390"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=RfDCJ29HipqFl0LT" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed width="640" height="390" src="https://videa.hu/flvplayer.swf?v=RfDCJ29HipqFl0LT" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" /></object><br /><a href="https://videa.hu/videok/nagyvilag/bod-peter-akos-RfDCJ29HipqFl0LT" title="Bod Péter Ákos">szólj hozzá: Bod Péter Ákos</a>

 

Magyarország a gazdasági válság során különösen nehéz helyzetben volt, mivel a pénztulajdonosok azt gondolták az állam nem fog fizetni. Ennek az egyik oka, az állam és a nemzetgazdaság eladósodása a másik pedig, hogy 2002 és 2007 között Magyarország többet költött, mint a bevétele, tehát deficites volt. A kilábalás ezek után nagyon nehezen megy, 2012-ben éppen ezért nem lesz gazdasági növekedés.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. adásának vendége Bod Péter Ákos szerint az EU, az USA és Japán mondott csődöt, nincs szó általános krízisről. A válság óta a legtöbb ország ugyan utolérte magát, de csak azért, mert az államok költségvetési pénzt pumpáltak a gazdaságba, ezzel azonban rengeteg deficitük maradt. Bár a gazdasági válságnak vége, egy pénzügyi válság közepén járunk. A közgazdász azt mondja, az európai gazdaság valószínűleg kríziseken keresztüli növekedés korszakába lép.

További érdekes Egyenlítő témák:

További érdekes Egyenlítő témák:

Egyenlítő: Titanic

Isten is zöld

Élhető környezet

A szemétdomb császárai

Állatok ajándékba