[origo]
Nyomtatás

Egyenlítő: Földikutya
2012. május 22., kedd, 15:21


A földikutya egész életét az emberek elől elzárva, a föld alatt tölti. A rágcsálók rendjéhez, az emlősök osztályához tartozó család Európa legveszélyeztetettebb emlőse. Állományuk, élőhelyeinek felszámolása miatt erősen megfogyatkozott, ezzel fennmaradásuk közvetlen veszélybe került. Itthon körülbelül már csak 1000 - 1200 földikutya él, a jelenlegi élőhelyei közül pedig csak kettő található országos jelentőségű, védett természeti területen.


Az eredetileg sztyepplakó állat Dél- Kelet Európában, KisÁzsiában, és Líbiában őshonos. Szerbiában és Délvidéken körülbelül 300 nyugati földikutya él. Életmódjuk és nagyságuk a vakondéhoz hasonló. Téli álmot nem alszik, de hideg időben néha napokig a vackán marad. Földalatti járatai száz méternél is hosszabbak és akár több méter mélyre vezetnek le a föld alá. A növények gumóit, gyökereit alulról közelíti meg, és úgy fogyasztja.

 

EGYENLÍTŐ MINDEN HÉTKÖZNAP 23 ÓRAKOR AZ OZONENETWORK MŰSORÁN
http://videa.hu/flvplayer.swf?v=INNcmD5SDSdUMwqZ

 

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Csorba Gábor, a Földikutya Védelmi szakértői Csoport elnöke szerint a földikutya jellegzetes tulajdonságai közé tartozik a szem, a fülkagyló és a szem hiánya. Az alsó, felső metszőfogaik mindig kilógnak a szájából, laza bőrük, selymes szőrzetük pedig a járatokban való mozgást jelentősen megkönnyítik. Speciális érzékszervükkel képesek a föld mágneses terét érzékelni, valamint tudnak ultrahanggal is tájékozódni.

További érdekes Egyenlítő témák:

A világ konyhái

A gazdasági válság hatása - Bod Péter Ákos

Egyenlítő: Titanic

Isten is zöld